İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı ( Afad ), Bolu merkezli meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki sarsıntının simüle edildiği tatbikatı 7 vilayette eş vakitli düzenliyor.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yapılan “Bölge Seviyesi TAMP Tatbikatı” ile afet idare süreçlerinin test edilmesi, afet kümelerinin müdahale kabiliyetlerinin belirlenmesi, kaynak kapasitesinin ölçülmesi ve eksiklerin tamamlanması amaçlanıyor.
Senaryo gereği, Bolu merkeze bağlı Çamyayla köyü merkezli meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki zelzeleden Bolu, Düzce, Sakarya, Çankırı, Karabük, Ankara ve Zonguldak etkilendi. Bolu’da 14 bin 544, Düzce’de 1110 ve Sakarya’da 4 bina olmak üzere 15 bin 658 yapı yıkıldı, 2 bin 680 can kaybı oldu, 5 bin 59 kişi ağır yaralandı.
Depremin akabinde AFAD tarafından “3. Düzey Afet” ilan edilirken, bölgeye, Bursa, Kocaeli, Afyonkarahisar, Çorum, Eskişehir, Kastamonu, Bilecik, Kırıkkale, Bartın, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Çanakkale, Uşak ve Tekirdağ’dan arama kurtarma takımları gönderildi.
Bolu ve ilçeleri ile etrafındaki vilayetlere sevk edilen takımlar, kendilerine verilen alanlarda çalışmalara başladı. Bolu merkez Kürkçüler Mahallesi’ndeki Anadolu Hoş Sanatlar Lisesi enkazında arama kurtarma, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikada Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehditlere karşı tedbir ve Bolu Anadolu Toplumsal Bilimler Lisesi’nde kurtarma çalışması yapıldı.
Çevre vilayetlerde belirlenen alanlarda da zelzelede yaşanabilecek yıkım, patlama ve gibisi olaylara karşı eş vakitli çalışmalar yürütülüyor. 24 saat sürecek tatbikatın sonunda benzeri bir durumda takımların uyumu ve afet idare süreci test edilmiş olacak.
“Nasıl hareket etmemiz gerektiğinin göstergesi oldu”
Bolu Anadolu Hoş Sanatlar Lisesi’ndeki tatbikat alanına gelen Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, AFAD Uyum Tırı’nda yetkililerinden çalışmalara ait bilgi aldı. Alandaki enkazda çalışmaları inceleyen Aydın, gazetecilere, Bolu dahil 7 vilayet ve 39 ilçeyi etkileyen zelzele tatbikatının saat 10.30 sularında başladığını bildirdi.
Aydın, senaryoya nazaran gerçekleşen sarsıntının ardından uyum şurasının saat 10.55’te 112 Merkezi’nde toplandığını belirterek, “İlk anda uyum heyetinin üyelerinden gerek merkez gerekse de ilçelerdeki durumla ilgili brifing alındı. Çabucak ardından ilçe kaymakamlarımızla imajlı konuşma yaparak senaryo kapsamında mümkün ziyanlar, bina ve can kayıpları ile yaralılar ve tesis hasarları ile ilgili bilgileri aldık.” diye konuştu.
Tatbikatın değerini vurgulayan Aydın, “Tatbikat olması hasebiyle bir nevi eksiklerimizi görmemizin, afet vukuunda nasıl hareket etmemiz, tüm kurumlarla uyum içinde nasıl hareket etmemiz gerektiğinin göstergesi oldu. Vilayetlerimizden Bolu ve ilçelerine takviye takımlar intikal etti. Tatbikata katılan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Aydın, tatbikatta AFAD tarafından BAHA Otonom Bulut Altı İHA’nın da kullanıldığını lisana getirerek, “AFAD’ımızın teknik kapasitesi çok yükseldi. Kullandığı araç ve gereçler, insansız hava araçları marifetiyle zararın tespit edilmesi manasında çok süratli hareket etmemizi sağladı. Halihazırda 2 araç Bolu’ya getirildi. Birisi akaryakıtlı, oburu elektrikli. Her ikisi de yaklaşık 3-6 saat havada kalma kabiliyeti olan, gece görüş imkanı ve termal hassasiyetli kameraları bulunan ve HAVELSAN tarafından yapılan aletler. Bunları kullanmak tüm afetlerde yönetimlerin kapasitelerini genişletmesi manasında çok kıymetli.” sözünü kullandı.
Düzce
Tatbikat kapsamında Düzce’de de afet uyum konseyleri toplanarak harekete geçti.
Senaryo gereği 1110 binanın yıkıldığı Düzce merkez ve 6 ilçesini kapsayan tatbikat, kentsel dönüşüm planı çerçevesinde daha evvel denetimli yıkılan 10 binanın enkazında yapıldı.
Belirlenen enkaz alanlarına giden takımlar, yıkıntıların altında kalan yaralıları simgeleyen maketleri çıkarıp sıhhat gruplarına teslim etti.
Tatbikata sivil toplum kuruluşları dahil 356 arama kurtarma işçisi ile 140 aracın dahil edildiğini belirten Aslan, senaryo gereği saat 10.30’da meydana gelen zelzelenin çabucak akabinde TAMP kapsamında tüm misyonlu kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyete geçirildiğini kaydetti.
Bolu’da Motosiklet Kontrolü: Cezalar 37 Bin Lirayı Aştı
1
Öğretmenlik hayali yarım kaldı, hayallerini akü satarak gerçekleştiriyor
21835 kez okundu
2
Bolu okullar tatil mi? SON DAKİKA 26 Aralık Perşembe Bolu okul yok mu (Bolu Valiliği Açıklaması)?
10600 kez okundu
3
Anadolu Ajansı’nın Fotoğraflarına 17 Ödül
9878 kez okundu
4
CHP Bolu Vilayet Lideri Şikayet Dilekçelerini Bildirdi
7795 kez okundu
5
Bakan Akar, öğrencilerle bir ortaya geldi
7379 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.