BOLU Belediye Başkanı CHP’li Tanju Özcan, Diyanet İşleri Başkanlığı‘na resmi yazıyla, yıllık yüzde 54’lük gecikme artırımı ve faizinin alınmasının dini taraftan caiz olup olmadığını sordu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı da Özcan’ın sorusuna, “Buna nazaran vergi borcu ile elektrik, su, doğal gaz üzere devlet namına yapılan kamusal hizmetlerden kaynaklanan borçların vaktinde ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme artırımının bir çeşit ‘mali ceza’ kararında kabul edilmesi mümkündür” diye yanıt verdi.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 10 Haziran’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na resmi yazı yazıp, Cumhurbaşkanlığı kararı ile kamu alacaklarında uygulanan yıllık yüzde 54 gecikme faizinin caiz olup olmadığını sordu. Belediyelerin de katı atık, emlak vergisi ve su faturalarında gecikme farkı alacağını hatırlatan Özcan, sorusunda Allah’ın faizi mutlaka haram kıldığı ayete de vurgu yaparak, “Cumhurbaşkanlığı Kararı’na istinaden yönetimimizce uygulanmak zorunda olunan faiz haram mıdır? Dinimizce mutlaka haram kılınmış olan faizciliğe aracılık ettirilmiş mi oluyoruz?” sözlerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı da Özcan’ın sorusuna şöyle karşılık verdi:
“İslam’a nazaran faiz haramdır. Bu zaruret bulunmadıkça faiz almak yahut vermek caiz değildir. Zaruret ise, kişinin kendi ve bakmakla yükümlü olduğu bireylerin sıhhat ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlayan vazgeçilmezlerdir. Bu mevzuda gerçek yahut hükmî şahıslarda yapılan faiz akdi ortasında fark yoktur. Öte yandan vergi borcu ile elektrik, telefon, su, doğal gaz üzere kamu hizmetlerine ilişkin borçların vaktinde ödenmemesi halinde yasal ‘gecikme zammı’ uygulandığı bilinmektedir. Farklı görüşler bulunmakla birlikte kimi İslam alimleri, birtakım kabahatlere karşı devletin mali bir ceza uygulayabileceğini söz etmişlerdir. Buna nazaran vergi borcu ile elektrik, su, doğal gaz üzere devlet namına yapılan kamusal hizmetlerden kaynaklanan borçların vaktinde ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme artırımının bir çeşit ‘mali ceza’ kararında kabul edilmesi mümkündür. Çünkü bu uygulama ile kamu hizmetlerinin devamının sağlanması, oluşabilecek ziyanların önlenmesi ve borcunu vaktinde ödeyenlerin aleyhine bir haksızlığın oluşmaması amaçlanmaktadır.”
‘FAİZİN GÜNAHI VE VEBALİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NA AİT’
Başkan Özcan, Diyanet’in karşılığını toplumsal medya hesabından paylaşarak, “Diyanet İşleri Başkanlığı’na Cumhurbaşkanı’nın yeni belirlediği yüzde 54’lük gecikme artırımı ve faizinin alınmasının dini istikametten caiz olup olmadığını sormuştuk. Bugün Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan gelen yanıtı yazıda ‘Gecikme artırımı ve faizinin alınmasının caiz olduğu’ belirtilmiştir. Artık belediyelerin faiz almasının günahı ve vebali, Diyanet İşleri Başkanlığı’na aittir. Vasiyet ettim, ölünce kefenin cebine bu resmi yazıyı da koyacaklar” dedi.
Bolu Belediyesi İzmarit Atanlara Cezai Süreç Uygulayacak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.